Fotografiprisen 2009

Jonas Bendiksen arbeider som rendyrket fotojournalist. Han startet som praktikant for Magnum i London som 19 åring, og i 2004 begynte han å fotografere for dem. I 2008 ble han opptatt i Magnum som fullverdig medlem, som eneste fotograf fra Norden.

Magnum ble etablert i 1947 av et knippe fotografer som Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger og David Seymour. Disse var inspirert av tyske pionerer innen fotojournalistikken, hvor fotoessayet stod sentralt. Det var fotografens egne, subjektive historier som skulle formidles. Bendiksen har i så måte fulgt tradisjonen med å arbeide med historier som går under radaren til dagsavisenes overskrifter.

Hva som er karakteristisk for hans fotografier er det vidtfavnende blikket, både når det gjelder en omfavnelse av store åpne landskaper, eller detaljbeskrivelser av interiører. Bendiksen har en særdeles god evne til å utnytte billedflatens narrative og kompositoriske elementer.

 

Bendiksen mottok Fotografiprisen i 2009, og har siden mottat en rekke priser og stipender. I 2014 mottok han prisen ”NPPA Best of Journalism” 1ste pris, og ”Picture of the Year” i 2013 og 2014.