Fotografiprisen 2015

Hans Jørgen Brun har lenge vært, og er fremdeles, en nestor blandt norske portrettfotografer.

”Juryens valg er en prisvinner som på alle måter representerer fotograffaget og fotokunstens fortellertradisjoner, samtidig som han bekrefter betydningen av, og tar vare på det klassiske uttrykket og yrkesstoltheten som utøver av håndverksfaget,” sier juryformann Arild Sønstrød. ”Brun kan sitt fag, og utøver det daglig med ungdommelig entusiasme og kunstnerisk kvalitet.”

Brun har utviklet sine håndverksmessige ferdigheter til et høyt kunstnerisk nivå. Han har vært, og er, en inspirasjon for fotografer langt ut over landets grenser. Å tegne med lys er noe han mestrer til fingerspissene.

Brun avla svenneprøven i 1967, og åpnet sitt første studio i Bergen i 1970. Et opphold hos den verdensberømte fotografen Arnold Newman i New York i 1984, fikk stor betydning for hans videre utvikling.

Hans Jørgen Brun er Norges Fotografforbunds mest premierte fotograf gjennom tidene, og han har vunnet en rekke priser og utmerkelser i mange land. Gjennom sitt arbeid, utstillinger og foredrag har han vært toneangivende innen portrettfotografi i over 40 år.

I Hans Jørgen Brun’s praktbok ”med åpne øyne” (2008), skriver Morten Krogvold bl.a. ”Flere av portrettene vil bli stående igjen som noe av det mest betydelige som er laget i norsk fotografisk historie.”